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OPINION BY ADMINISTRATIVE JUDGE FREEMAN 

ON MOTION FOR RECONSIDERATION 
 
 The Government moves for reconsideration of our 30 July 2003 decision reported 
at 03-2 BCA ¶ 32,337 on the ground that it contains “an irreconcilable conflict between the 
Board’s Finding of Fact 5 (FOF), the Federal Acquisition Regulation (FAR), applicable case 
law, and the Board’s conclusions” (mot. at 1).  FOF 5 stated: 
 

5.  On 5 September 1996, Raytheon appealed a deemed denial 
of its price adjustment claim (ASBCA No. 50166).  On 
27 August 1997, the MICOM PCO issued a COFD allowing 
$13,577,360 on the claim (R4, tab 10).  This amount, being 
less than the highest amount claimed and insufficient to cover 
the total estimated cost at completion, was in effect an 
apportionment of the loss on the contract between the 
Government and Raytheon.  On 29 August 1997, Raytheon 
appealed the COFD to the Board (ASBCA No. 50987). 

 
 The Government argues that (i) FOF 5 was a finding that it was possible to apportion 
responsibility for the loss on the contract between Raytheon and the Government, (ii) since it 
was possible to apportion the loss, the “judicial exception” to the loss adjustment required by 
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FAR 49.203(a) did not apply, and (iii) since the judicial exception did not apply, the TCO had 
no authority to omit a loss adjustment in the termination settlement amount. 
 
 FAR 49.203(a) states the loss adjustment requirement as follows:  “In the 
negotiation or determination of any settlement, the TCO shall not allow profit if it appears 
that the contractor would have incurred a loss had the entire contract been completed.  The 
TCO shall negotiate or determine the amount of loss and make an adjustment in the amount 
of settlement as specified in paragraphs (b) or (c) below. . . .”  What the Government calls a 
“judicial exception” to the loss adjustment requirement is our statement in D.E.W. & D.E. 
Wurzbach, A Joint Venture, ASBCA No. 50796, 98-1 BCA 
¶ 29,385 at 145,059, citing M.E. Brown, ASBCA No. 40043, 91-1 BCA ¶ 23,293 at 
116,816, that loss adjustment is not applicable where the Government has “substantially 
contributed to the increased costs and it is not possible to separate that portion of the loss 
from possible losses caused by the contractor” (mot. at 4-5).1 
 
 FOF 5 was not a finding that apportionment of the loss was possible.  It was a finding 
that the price adjustment allowed by the PCO in effect apportioned the loss on the contract 
because in allowing less than the maximum claimed amount, it did not cover the entire 
estimated cost at completion.  We made no finding on either the reasonableness of the 
PCO’s apportionment, or on the possibility of making a reasonable apportionment in the 
circumstances.  Accordingly, there is no irreconcilable conflict between our FOF 5 as to 
what the PCO determined, and our finding that the TCO acted within her authority in making 
a determination to the contrary. 
 
 The TCO had authority under FAR 49.105(a)(3) and (4), FAR 49.109-7, and 
paragraph (e) of the FAR 52.249-2 termination clause of the contract to make the 
determinations necessary to settle the termination proposal.  When the TCO determined 
that the loss could not be apportioned, the PCO’s decision, which was on appeal to the 
Board, was not binding on either party and had no legal presumption of correctness.  See 
Wilner v. United States, 24 F.3d 1397, 1402-03 (Fed. Cir. 1994) (en banc); Southwest 
Welding & Manufacturing Co. v. United States, 413 F.2d 1167, 1184 (Ct. Cl. 1969).2 
 
 On reconsideration, we find no merit in the alleged ground for reversing our 
decision of 30 July 2003.  We reaffirm that decision in all respects.  
                                                 
1  We do not regard that statement as a judicial exception (which we have no authority to 

make), but as a statement of circumstances in which the express condition precedent 
for loss adjustment in the regulation is not met. 

 
2  The Government’s citation of Boeing Defense & Space Group, ASBCA No. 50048, 98-2 

BCA ¶ 29,779 is inapposite.  The issue in Boeing was whether a TCO in a unilateral 
determination could use a loss adjustment formula different from the formula 
specified in the contract.  The issue in Raytheon’s case is whether the TCO had 
authority to omit a loss adjustment from a bilateral settlement agreement. 
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 Dated:  17 October 2003 
 
 
 

 
MONROE E. FREEMAN, JR. 
Administrative Judge 
Armed Services Board 
of Contract Appeals 
 

 
I concur  I concur 

 
 
 

   
PAUL WILLIAMS 
Administrative Judge 
Chairman 
Armed Services Board 
of Contract Appeals 

 EUNICE W. THOMAS 
Administrative Judge 
Vice Chairman 
Armed Services Board 
of Contract Appeals 
 

 
 I certify that the foregoing is a true copy of the Opinion and Decision of the Armed 
Services Board of Contract Appeals in ASBCA Nos. 51652 and 53509, Appeals of 
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EDWARD S. ADAMKEWICZ 
Recorder, Armed Services 
Board of Contract Appeals 

 


