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OPINION BY ADMINISTRATIVE JUDGE FREEMAN 

 
ARCTEC Alaska appeals the contracting officer’s denial of a price adjustment for 

an increase in “response premium” pay required by a Department of Labor (DOL) service 
contract wage determination.  ARCTEC has elected the Rule 12.3 procedure.  The parties 
have submitted the appeal for decision under Rule 11 without oral hearing.  Both 
entitlement and quantum are before us.   We sustain the appeal. 

 
FINDINGS OF FACT 

 
1.  On 16 November 1999, ARCTEC and the government entered into a service 

contract for ARCTEC to operate and maintain the Alaska radar system.  The initial term 
of the contract was eight months from 1 February – 30 September 2000 with four 
successive one-year options thereafter.  (R4, tab 1 at 1-42d)  All four options were 
exercised, and the contract ran through 30 September 2004 (compl. & answer ¶ 6). 

 
2.  The contract included among other provisions the FAR 52.222-41 SERVICE 

CONTRACT ACT OF 1965, AS AMENDED (MAY 1989) clause (hereinafter “the SCA 
clause”), the FAR 52.222-43 FAIR LABOR STANDARDS ACT AND SERVICE CONTRACT 
ACT — PRICE ADJUSTMENT (MULTIPLE YEAR AND OPTION CONTRACTS) (MAY 1989) 
clause (hereinafter “the FLSA/SCA Price Adjustment clause”), and the FAR 52.233-1 
DISPUTES (DEC 1998) clause (R4, tab 1 at 59, 61). 

 



3.  By Modification No. P00015, effective 1 October 2000, the government, 
pursuant to the SCA clause, incorporated into the contract a DOL wage determination 
requiring ARCTEC to pay its covered employees working on the contract the wages and 
fringe benefits in its current collective bargaining agreement (CBA) (R4, tab 2 at 5).  
That agreement required, among other things, payment of a response premium of $20 per 
day “to all employees who are required by the Company to carry a radio or cell phone for 
response requirements . . . ” (R4, tab 2 at 23).  The response premium was payable for 
both working and non-working days, including sick and vacation days, whenever the 
employee was required to carry the radio or cell phone (R4, tab 13 at 14). 
 

4.  On or about 13 May 2003, ARCTEC entered into a CBA for the three years 
beginning 1 October 2003 (R4, tab 5 at 1).  That CBA required, among other things, an 
increase in the response premium daily rate from $20 per day to $25 per day (R4, tab 3 at 
21, 44).  By Modification No. P00130, effective 1 October 2003, the government pursuant 
to the SCA clause incorporated into the contract a DOL wage determination requiring 
payment of covered employees in accordance with the new CBA.  (R4, tab 3 at 1-2, 20) 

 
5.  On 8 October 2003, ARCTEC proposed to the government a price increase 

under the FLSA/SCA Price Adjustment clause for the wage and fringe benefit increases 
required by the wage determination for the year beginning 1 October 2003 (R4, tabs 7, 
8).  A Defense Contract Audit Agency (DCAA) audit report on the proposal questioned 
the amount claimed ($21,670) for the response premium rate increase on the grounds that 
(i) it was “a payment for non-working time,” and (ii) “DOL would likely not enforce 
such payment due to the small inconvenience involved in being required to carry a cell 
phone.”  The audit report did not question that the claimed amount was in fact incurred as 
a result of the response premium rate increase.  (R4, tab 13 at 14-15)  We find that the 
increased response premium rate increased ARCTEC’s total wages payable by $21,670.  

 
6.  By letter dated 1 October 2004, ARCTEC submitted a claim under the Disputes 

clause for the $21,670 increase in total wages payable caused by the response premium 
rate increase (R4, tab 17).  The claim was received by the contracting officer on 
4 October 2004 (R4, tab 18 at 2).  It was denied by final decision dated 29 November 
2004, on the ground that “on-call time is not considered hours worked -- so is not 
compensable by law.”  (R4, tab 19 at 2)  This appeal followed. 
 

DECISION 
 
The issue in this appeal is whether per diem pay for carrying a radio or cell phone 

during both working and non-working hours to respond to the employer’s calls for 
assistance is “wages” within the meaning of paragraph (d) of the FLSA/SCA Price 
Adjustment clause of the contract.  Paragraph (d) states in relevant part:  “The contract 
price . . . will be adjusted to reflect the Contractor’s actual increase or decrease in 
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applicable wages . . . to the extent that the increase is made to comply with . . . (1)  The 
Department of Labor wage determination applicable . . . at the beginning of the renewal 
option period.”  FAR 52.222-43(d). 

 
Neither the Service Contract Act (SCA), 41 U.S.C. §§ 351-358, nor the 

implementing DOL regulations at 29 C.F.R. Part 4 nor the SCA clauses of the contract 
include an express definition of “wages.”  However, 29 C.F.R. § 4.53 (2003) governing 
CBA successorship determinations includes in “wages” not only straight time hourly or 
salary rate but also “any shift, hazardous, and other similar pay differentials.”  The 
government cites DOL regulations that define hours “worked” for purposes of payment 
of the minimum hourly rate for a particular trade or skill.1  It then argues that the 
response premium was not similar to shift or hazardous pay differentials because it was 
not pay for hours worked, and therefore not “wages.” 

 
We agree that to the extent response premium on-call time was also off-duty time 

and not restricted as to location,2 it was not hours “worked.”  We do not agree that the 
response premium that was paid for that time was not an element of the on-call employee’s 
wages for purposes of the FSLA/SCA Price Adjustment clause.  The government’s 
contention that only pay for hours “worked” is “wages” is inconsistent with the related 
FLSA overtime regulations.  Those regulations at 29 C.F.R § 778.223 (2003) include pay 
for off-duty on-call time, not restricted as to location, in the determination of the “regular 
rate”3 for overtime pay as follows: 

 
. . . .  If the employees who are thus on call are not confined 
to their homes or to any particular place, but may come and 
go as they please, provided that they leave word where they 
may be reached, the hours spent “on call” are not considered 
as hours worked.  Although the payment received by such 
employees for such “on call” time is, therefore, not allocable 
to any specific hours of work, it is clearly paid as 
compensation for performing a duty involved in the 

                                              
1  Specifically, 29 C.F.R §§ 4.178 and 785.17 (2003).  The latter states that an employee 

who “is merely required to leave word . . . where he may be reached is not 
working while ‘on call.’” 

 
2  The response premium daily rate, however, was also paid on days that the employee 

was on duty (working) and required to carry a cell phone or radio.  See finding 3. 
 
3  The “regular rate” is the employee’s “total remuneration for employment (except 

statutory exclusions)” divided by the employee’s total hours actually worked for 
the period in question.  29 C.F.R. §§ 778.108, 778.109 (2003). 
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employee’s job . . . .  The payment must therefore be included 
in the employee’s regular rate in the same manner as any 
payment for services, such as an attendance bonus, which is 
not related to any specific hours of work [emphasis added]. 

 
The SCA is remedial labor legislation which must be liberally construed.  Midwest 

Maintenance & Constr. Co. v. Vela, 621 F.2d 1046, 1050 (10th Cir. 1980).  The 
implementing regulations and contract clauses should be similarly so construed to effect 
the purposes of the Act.  The remedial purpose of the Act is to protect prevailing labor 
standards.  41 U.S.C. § 353(b).  Considering the remedial purpose of the Act, and 
consistent with above-cited provisions of 29 C.F.R. §§ 4.53 and 778.223 (2003), we 
interpret “wages” for purposes of the FLSA/SCA Price Adjustment clause as including 
the on-call response premium specified by ARCTEC’s CBA and DOL wage 
determination.  This interpretation is also consistent with the sound procurement policy 
of eliminating contingencies in bid prices. 

 
The increase in the required response premium for the year beginning 1 October 

2003 increased ARCTEC’s wages payable by $21,670.  See finding 5.  Pursuant to 
paragraph (d) of the FLSA/SCA Price Adjustment clause, ARCTEC is entitled to a price 
adjustment in that amount. 

 
The appeal is sustained in the amount of $21,670 with interest pursuant to 

41 U.S.C. § 611 from 4 October 2004. 
 
Dated:  13 October 2005 

 
 

 
MONROE E. FREEMAN, JR. 
Administrative Judge 
Armed Services Board 
of Contract Appeals 

 
I concur 
 
 
 
EUNICE W. THOMAS 
Administrative Judge 
Vice Chairman 
Armed Services Board 
of Contract Appeals 
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I certify that the foregoing is a true copy of the Opinion and Decision of the 
Armed Services Board of Contract Appeals in ASBCA No. 54946, Appeal of ARCTEC 
Alaska, rendered in conformance with the Board’s Charter. 
 
 Dated: 
 
 
 

CATHERINE A. STANTON 
Recorder, Armed Services 
Board of Contract Appeals 

 

5 


