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OPINION BY ADMINISTRATIVE JUDGE FREEMAN 
ON MOTION FOR RECONSIDERATION

 
 The government moves for reconsideration of our decision of 13 October 2005 
holding that “wages” within the meaning of the FAR 52.222-43 FAIR LABOR STANDARDS 
ACT AND SERVICE CONTRACT ACT – PRICE ADJUSTMENT (MULTIPLE YEAR AND OPTION 
CONTRACTS (MAY 1989) clause of the contract included “response premium.”  Response 
premium was a daily rate of $25 for carrying a cell phone or radio for after-hours 
response requirements. 
 
 The government continues to argue that “wages” for purposes of the cited clause 
are limited to monetary compensation for working hours and do not include monetary 
compensation for non-working on-call time.  In support of its motion, the government 
cites the following sentence in 29 CFR § 4.178:  “The hours worked which are subject to 
the compensation provisions of the [Service Contract] Act are those in which the 
employee is engaged in performing work on contracts subject to the Act.”  (Gov’t mot. at 
2)  The cited sentence is part of a section of the regulations that specifies how the SCA 
hourly rate is to be applied when the work week includes work subject to the Act and 
work not subject to the Act.   Section 4.178 and the cited sentence do not purport to 
define “wages” for purposes of the Act. 
                                              

  The sentence immediately following that cited sentence states:  “However, unless such 
hours are adequately segregated . . . compensation in accordance with the Act will 
be required for all hours of work in any workweek in which the employee 
performs any work in connection with the contract, in the absence of affirmative 



 
 The government also argues that 29 CFR § 785.17 “requires an employee to be 
engaged in performing work to receive wages” (gov’t mot. at 2).  We do not agree with 
that characterization of § 785.17.  Section 785.17 states that an employee “who is not 
required to remain on the employer’s premises but is merely required to leave word at his 
home or with company officials where he may be reached is not working while on call.”  
Section 785.17 excludes on-call non-working time from the requirement to pay working 
time hourly rates.  It does not state that other monetary compensation for on-call 
non-working time is not part of the employee’s wages for purposes of the Act. 
 
 We also do not agree that the response premium provision in the collective 
bargaining agreement is an item “such as seniority, grievance procedures, work rules, 
overtime, etc.” which are distinguished from “wages” in 29 CFR § 4.163(a).  See gov’t 
mot. at 2-3.  Seniority, grievance procedures, work rules and overtime regulations do not 
directly specify rates of pay.  The response premium provision does directly specify a 
rate of pay and, in that respect, is the same type of provision as the hourly rate schedules 
attached to the collective bargaining agreement.  See R4, tab 3 at 44, 83-85. 
 

Nor do we agree that payment of the response premium was not mandatory under 
the SCA.  See gov’t mot at 3.  Payment of the response premium was required by the 
collective bargaining agreement (R4, tab 3 at 44).  The collective bargaining agreement 
was adopted in toto in the DOL wage decision in the contract (R4, tab 20).  The DOL 
wage decision in the contract was required by the SCA.  See 41 U.S.C § 351(a)(1).  
Finally, we note that the response premium pay was a direct and immediate economic 
benefit of the employment relationship.  As such, it was within the meaning of “wages” 
for purposes of the collective bargaining provisions of the National Labor Relations Act.  
See W.W. Cross & Co. v. NLRB, 174 F.2d 875, 878 (1st Cir. 1949). 
 
 On reconsideration, we reaffirm our original decision on the grounds stated therein. 
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proof to the contrary that such work did not continue throughout the workweek.”  
29 CFR § 4.178 
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I concur 
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 I certify that the foregoing is a true copy of the Opinion and Decision of the 
Armed Services Board of Contract Appeals in ASBCA No. 54946, Appeal of ARCTEC 
Alaska, rendered in conformance with the Board’s Charter. 
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